Rekenmachine met Raspberry Pi en Arduino

Voor het keuzedeel “Internet of Things” mochten we zelf een project bedenken die te maken had met de Raspberry Pi. In het begin kon ik niet zo goed bedenken wat ik wilde maken, maar toen zei mijn vader opeens dat ik wel een rekenmachine kon maken.

Om cijfers en tekens in te voeren op deze rekenmachine, moest de gebruiker klappen.
Maar het bleek zo te zijn dat ik hiervoor niet de juiste sensoren had voor dit project.
Maar ik hield vol dat ik een rekenmachine wou bouwen. Dus zat ik in mijn gereedschapskist te kijken naar sensoren waar ik de rekenmachine wel van kon bouwen. Toen zag ik een potentiometer die ik wel kon gebruiken.

De rekenmachine bestaat uit een lcd scherm waarop de gebruiker de som en de uitkomst kan zien, een potentiometer waarmee de gebruiker de som kan invoeren op het lcd scherm, een knop waarmee je de rekenmachine uit kunt zetten en om de cursor op het scherm te laten verspringen, een Raspberry Pi en een Arduino.

Als de rekenmachine is opgestart verschijnt er een getal op het scherm. Dit getal kan de gebruiker veranderen door de potentiometer te draaien. Als de gebruiker het gewenste getal heeft “gedraaid”, drukt de gebruiker op de knop en verspringt de cursor op het lcd scherm. Als de gebruiker een reken teken wil invoeren, moet de gebruiker de potentiometer meer naar rechts draaien tot dat er op het scherm een reken teken komt.
Als de som helemaal is ingevuld kan de gebruiker de potentiometer helemaal naar rechts draaien tot dat er een “=” teken te zien is op het scherm en daarna op de knop drukken.
Nu komt de uitkomst naast de som op het scherm te staan. Houd de knop 1 seconde ingedrukt om het scherm weer leeg te maken en om opnieuw te beginnen. En houd de knop 10 seconden ingedrukt om de rekenmachine af te sluiten.

Ik heb aan de hand van dit project veel geleerd over Python en hoe je sensoren kunt uitlezen op de Arduino en Raspberry Pi.
Ook heb ik veel geleerd over hoe je allerlei dingen kunt doen met een lcd scherm en hoe je de Arduino laat communiceren met de Raspberry Pi en anders om.